Wet- en regelgeving

Geschiedenis

Asbest heeft de eigenschap dat het slijtvast is en zeer brandwerend, doordat de stof erg goedkoop en makkelijk te verwerken was, is er in de jaren ’50 tot en met de jaren ’90 veel gebruik gemaakt van asbest. Commercieel gezien was dit een succes…

Maar…
De andere kant van het verhaal is dat men in de 19de eeuw in Duitsland en Engeland het vermoeden al had dat asbest gevaarlijk was voor de volksgezondheid. In 1931 is asbestose in Engeland vastgesteld als officiële beroepsziekte. In Nederland duurde het tot de jaren ’70 voordat de overheid actief beleid is gaan voeren tegen de blootstelling aan asbest van werknemers die betrokken waren bij het verwerken van de stof.

Wat moet u weten?

Het verwerken en toepassen van asbest is van 1993 geheel verboden in Nederland. Er zijn verschillende soorten asbest en deze worden op verschillende manieren toegepast. Tussen de jaren ’83 en ’93 zijn de toepassingen van asbest langzaam afgenomen en uiteindelijk verboden.
Dit betreft de Nederlandse wetgeving, voor schepen, industriële toepassingen en dergelijke die ergens anders zijn vervaardigd kan bovenstaande dus afwijken. Mocht u een object of bouwwerk willen verbouwen, ontmantelen en/of slopen, zorg dan dat u een specialist inschakelt om zeker te stellen of u te maken heeft met asbest of niet. Ga nooit zelf werkzaamheden verrichten met asbest in de meeste gevallen is dit verboden en brengt het grote risico’s met zich mee voor het milieu, omstanders en niet te vergeten uzelf.

Wanneer kunt u ons inschakelen?

De Asbestverwijderaar richt zich voornamelijk op de grotere en industriële en/of maritieme projecten, maar ook als kleiner bedrijf met specialistisch werk kunt u bij ons terecht. Wij zullen u te allen tijde te woord staan en meedenken om samen met u te komen tot een praktische oplossing. Om u een indicatie te geven hoe u zelf asbest kunt herkennen geven wij hier een overzicht weer met de meest gebruikelijke toepassingen:

  • Isolatiemateriaal
  • Borstweringsmateriaal
  • Bitumen
  • Pakkingen installatiewerken
  • Remvoeringen
  • Stucwerken
  • Vloerbedekking: novilon, colovinyl tegels
  • Etc.

Waarin onderscheiden wij ons?

Wij zijn specialist in het verwijderen van spuitasbest, deze vorm van asbest dient te worden verwijderd onder de strengste wet- en regelgeving.

Wet- en regelgeving liggen uiteraard vast, maar daarnaast willen wij ons onderscheiden in de kwaliteit. Wij dragen zorg voor het zo milieu-hygiënisch en verwijderen van asbest met zo min mogelijk overlast voor alle partijen en wij werken altijd aantoonbaar conform de arbeidshygiëne strategie. Wij laten met enige regelmaat extra controles uitvoeren bovenop de voorgeschreven controles vanuit de norm en wet- en regelgeving op het toepassen en handhaven van de geldende wet- en regelgeving.

Overige relevante informatie met betrekking tot wet- en regelgeving